ΥΓΕΙΑ

Νηστεία: Τι να προσέξουν όσοι έχουν ζάχαρο, χοληστερίνη, ουρικό οξύ

Η νηστεία μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία, εάν και εφόσον γίνεται σωστά, δίχως να βασίζεται στα τηγανητά φαγητά και σε πιάτα που κολυμπούν στο λάδι.


Η μία μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν πως η παραδοσιακή, λιτή νηστεία, με τα ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, τα άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς), τα θαλασσινά, το ταχίνι και το ελαιόλαδο μπορεί να ελαττώσει με το πέρασμα των ημερών τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της «κακής» (ή LDL) χοληστερόλης.

Επιπλέον, μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει πως όσοι ακολουθούν αυστηρά τις επίσημες νηστείες (αντιστοιχούν σχεδόν στις μισές μέρες του χρόνου) έχουν πιο χαμηλό σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

Ωστόσο, οι πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι ακόμα και ένα πολύ υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να κρύβει παγίδες. Να τι συνιστά ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ ή/και αυξημένη χοληστερόλη.

Διαβήτης. Οι ασθενείς δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες, το μπριάμ, οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, τα όσπρια και τα γεμιστά με ρύζι, διότι αποτελούν πλούσιες πηγές υδατανθράκων.

Τα πιάτα αυτά πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ψωμί ή φρυγανιές, να έχουν σχετικά λίγο λάδι (για λιγότερες θερμίδες) και να συνοδεύονται από σαλάτα με πράσινα, φυλλώδη λαχανικά για ακόμα υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών (συμβάλλουν στην καλύτερη και βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων).

Υπερουριχαιμία. Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στη νηστεία είναι πλούσια σε μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται πουρίνες και αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Επομένως, οι πάσχοντες από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγουν θαλασσινά και οστρακοειδή (λ.χ. μύδια, χτένια, αστακό, καβούρια, στρείδια), τρόφιμα και ροφήματα με μαγιά, δημητριακά ολικής άλεσης, αμύγδαλα, αλκοόλ και λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το κουνουπίδι.

Υπερλιπιδαιμία. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής» (HDL) είναι οι ξηροί καρποί και το ταχίνι (προσοχή στις ποσότητες, διότι έχουν πολλές θερμίδες), το σουσάμι, τα χόρτα και τα λαχανικά, η βρώμη και τα φρούτα.

Τα θαλασσινά, παρότι περιέχουν χοληστερόλη, δεν φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδά της στο αίμα εάν δεν γίνει υπερκατανάλωση. Να αποφεύγετε τα τηγανητά.

Παχυσαρκία. Μην υπερκαταναλώνετε κανένα από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στη νηστίσιμη διατροφή διότι πολλά (π.χ. ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο, αλκοόλ, ζυμαρικά με σάλτσα) έχουν πολλές θερμίδες. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα τηγανητά (λ.χ. θαλασσινά, πατάτες, πατατάκια).

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία http://www.tanea.gr/

Add Comment

Click here to post a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close