ΥΓΕΙΑ

«Η κατάχρηση βιταμινών μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου»

Το αξίωμα του Παράκελσου ότι «η δόση κάνει το δηλητήριο» φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν οι μελέτες για τις βιταμίνες και την κατάχρησή τους, υποστηρίζει ένας Αμερικανός ειδικός.


Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2015), ο δρ Τιμ Μπάιερς,  αντιπρύτανης και καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ανέφερε ότι η υπέρβαση των Συνιστώμενων Ημερήσιων Δόσεων (ΣΗΔ) των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία.

«Δεν ξέρουμε σε μοριακό επίπεδο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως όσοι παίρνουν περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα απ’ όσα χρειάζονται, τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου», είπε.

Όπως εξήγησε, πριν από δύο δεκαετίες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά τείνουν να εκδηλώνουν λιγότερους καρκίνους.

Έτσι, ο ίδιος και συνάδελφοί του άρχισαν να διερευνούν εάν η λήψη έξτρα ποσοτήτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

«Όταν πρωτοεξετάσαμε τα διατροφικά συμπληρώματα σε ζωικά μοντέλα, τα ευρήματά μας ήταν ελπιδοφόρα», είπε.

«Κατορθώσαμε να περάσουμε την έρευνά μας σε ανθρώπινους πληθυσμούς και επί μία δεκαετία μελετούσαμε χιλιάδες εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα και άλλοι ανενεργές ουσίες.

»Ανακαλύψαμε ότι οι έξτρα δόσεις συμπληρωμάτων όχι μόνο δεν ήταν ωφέλιμες για την υγεία, αλλά μερικοί άνθρωποι έπαθαν περισσότερους καρκίνους εξαιτίας ορισμένων βιταμινών».

Σε μία από τις μελέτες, που διερεύνησε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βήτα-καρωτίνης, όσοι εθελοντές έπαιρναν δόσεις υψηλότερες από τις ΣΗΔ είχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθειας.

Αντίστοιχα, η κατάχρηση φυλλικού (ή φολικού) οξέος φάνηκε να αυξάνει τον αριθμό των πολυπόδων στο παχύ έντερο. Αν και οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συνηγορούν ότι οι πολυβιταμίνες ωφελούν την υγεία όταν λαμβάνονται στις σωστές δόσεις, αλλά δεν είναι κατάλληλες ως υποκατάστατα γευμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μπάιερς.

Και κατέληξε: «Στο τέλος της ημέρας, το συμπέρασμά μας ήταν πως οι περιττές δόσεις τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».

Πηγή : Web Only http://www.tanea.gr/

Add Comment

Click here to post a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close