ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

Λιναρόσπορος και Λινέλαιο: Χρήσεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Λιναρόσπορος και Λινέλαιο: Χρήσεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Η μεγάλη σημασία αυτού του φυτού φαίνεται και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά και χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων. Ωστόσο, έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις ιδιότητες των σπόρων του.


Ο λιναρόσπορος παράγεται από το λινάρι, ένα ετήσιο φυτό που οι κυριότερες ποικιλίες του είναι δύο: αυτές που καλλιεργούνται για τις ίνες τους και λέγονται κλωστικές και αυτές που καλλιεργούνται για τους σπόρους τους από όπου βγαίνει ένα είδος λαδιού, το λινέλαιο και οι λιναρόσποροι που είναι βρώσιμοι. Ο κάθε καρπός του φυτού έχει την μορφή κάψας και περιέχει 10 περίπου γυαλιστερά, ωοειδή σπόρια, τους λιναρόσπορους. Στο φλοιό του βλαστού υπάρχουν πολλές ίνες που σταθεροποιούν τον καρπό και είναι οι κλωστικές ίνες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νημάτων και υφασμάτων, το γνωστό λινό ύφασμα.

Ο λιναρόσπορος στην αρχαιότητα και στην λαϊκή ιατρική

Με σημαντικές διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα σε αναφορές από τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, ο λιναροσπορος περιέχει 25-40% λινέλαιο, ανάλογα με την ποικιλία του. Το λινέλαιο με την προσθήκη διαφόρων αλεύρων χρησιμοποιούνταν ως κτηνοτροφή αφού είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ω-3 λιπαρά οξέα καθώς επίσης και στην φαρμακευτική σε διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού και του στομάχου καθώς και στην παρασκευή διαφόρων αλοιφών. Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλές βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικές ουσίες, λιγνάνες, ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα και μεγάλη ποσότητα φυτικής ίνας. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και διαπιστωμένη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τον λιναρόσπορο και το λινέλαιο σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής.

Άλφα-λινολενικό οξύ

Το λινέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες σε άλφα-λινολενικό οξύ (τον “πατέρα” των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων). Τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών κλπ) περιέχουν ωμέγα-3. Όμως το λινέλαιο αποτελείται κατά 55% από άλφα-λινολενικό οξύ. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ωμέγα-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η ισορροπία των ωμέγα 3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε άλφα-λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Λιγνάνες

Eπιπλέον, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγονται λιγνάνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη τύπου 2. Ο λιναρόσπορος περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, που λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Aκόμα, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Τέλος, μια μελέτη έδειξε ότι ο λιναρόσπορος ρίχνει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι αντιυπερτασιακές ιδιότητες του λιναρόσπουρου φάνηκε να εκπλήσσουν τους ερευνητές.

Το λινέλαιο: Προσοχή στην χρήση και την αποθήκευση του

O λιναρόσπορος κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε διάφορους τύπους: π.χ. σκούρος ο οποίος δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι πολύ θρεπτικός, και αποφλοιωμένος ο οποίος έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και ο γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος. Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο.

Όσον αφορά το λινέλαιο, για την κουζίνα υπάρχει αποκλειστικά το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης (το λινέλαιο θερμής έκθλιψης χρησιμοποιείται μόνο ως διαλύτης και σταθεροποιητής βαφών στη ζωγραφική και στην επιπλοποιία).

Το λινέλαιο είναι αρκετά εύχρηστο γιατί είναι ρευστό έλαιο και η περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ υψηλή. Το καθαρό λινέλαιο μπορεί να προστεθεί σε φαγητά και να φαγωθεί κανονικά. Είναι όμως ένα προϊόν που οξειδώνεται και ταγγίζει πολύ γρήγορα και για αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε περιβάλλον χωρίς φως, σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια.
Αν κατά την χρήση του λινελαίου η θερμοκρασία του σκεύους είναι πολύ υψηλή, μπορεί ορισμένα συστατικά του να υποστούν υποβάθμιση για αυτόν τον λόγο είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό και δεν ενδείκνυται για μαγείρεμα. Η ίδια προσοχή απαιτείται όταν θερμαίνεται για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμετολογία και την φαρμακευτική.

Επιπλέον στο λινέλαιο δεν υπάρχουν οι διαιτητικές ίνες καθώς και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του λιναρόσπορου, παρά μόνο τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι ο λόγος που το λινέλαιο είναι δευτερεύον συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής φυσικά ή χημικά. Δεν έχει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και γι’ αυτό είναι καλό να το καταναλώσουμε μαζί με κάτι πιο εύγεστο: χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, μέλι, ταχίνι. Διατηρείται στο ψυγείο από όπου και το αγοράζουμε. Για να έχουμε όλα τα οφέλη του λινέλαιου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια λιναρόσπορου

Θερμίδες: 450
Πρωτεΐνες: 26 γρ.
Λιπαρά: 35 γρ.
Ωμέγα-3 λιπαρά: 21 γρ.
Yδατάνθρακες: 32,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 17 γρ.
Mαγνήσιο: 38 mg
Aσβέστιο: 210 mg
Φολικό οξύ: 278 μg

Οι λιναρόσποροι και τρόποι χρήσης τους

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τους σπόρους αυτούς, για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά τους. Μην χρησιμοποιείτε ολόκληρους, στεγνούς λιναρόσπορους. Έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Μουλιάστε τους αποβραδίς σε νερό έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, γιαούρτι ή με οτιδήποτε άλλο σας αρέσει. Χρειάζονται καλό πλύσιμο.

Μπορούν να αλεστούν και να μείνουν το βράδυ σε νερό για να τους πιείτε το άλλο πρωί. Θεωρείται μέθοδος καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας, γιατί το μείγμα αυτό περνάει από το πεπτικό σύστημα και το καθαρίζει αποτελεσματικά. Μπορείτε να τους μαγειρέψετε ή να φτιάξετε αφεψήματα, μόνο αν είναι φρέσκοι ή φρεσκοτριμμένοι. Ακόμα και λίγες ημέρες έκθεση στο ατμοσφαιρικό αέρα ή το φως, μπορούν να υποβαθμίσουν τα έλαια και τα λιπαρά οξέα τους ώστε να είναι άχρηστοι και ακατάλληλοι προς χρήση. Είναι σκόπιμο να αναμιγνύονται με χλιαρό προς ζεστό νερό, όχι καυτό για τους ίδιους λόγους. Στην φαρμακευτική χρήση είναι καλό να χρησιμοποιούμε απεσταγμένο νερό για την παρασκευή καταπλασμάτων, κρεμών ή αλοιφών ώστε να μην υποβαθμίζουμε την ποιότητα των παρασκευασμάτων αυτών.

Τα προϊόντα του λιναριού, όπως και όλα τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν πανάκεια ούτε είναι σωστό να υποκαθιστούν την ολοκληρωμένη σωστή διατροφή. Η χρήση τους είναι βοηθητική, πρέπει να γίνεται προσεκτικά, συνετά και χωρίς υπερβολές.

Αλεύρι από λινάρι στην ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία και την φαρμακευτική

Εάν ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν ατόφια βιολογικά θρεπτικά προϊόντα μιας άλλης εποχής, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λινάρι στην αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους ή να το προμηθευτείτε έτοιμο. Αν αντικαταστήσετε ένα μέρος του αλευριού με ίση ποσότητα αλευριού από λινάρι, θα φτιάξετε υγιεινά αρτοσκευάσματα όλων των ειδών. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί: Το αλεύρι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για καιρό γιατί ταγγίζει το έλαιο που περιέχει, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά. Πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο στο ψυγείο, από όπου μπορεί να βγει λίγο νωρίτερα για να χρησιμοποιηθεί. Εάν το αναμίξουμε με νερό για να φτιάξουμε ζύμη ή καταπλάσματα στην φαρμακευτική, το νερό θα πρέπει να μην είναι πολύ καυτό. Θα καταστρέψει τα συστατικά του, θα ταγγίσει ενώ είναι πιθανό να προκαλέσει δερματίτιδες αν χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα σαν κατάπλασμα.

Πώς θα βάλετε το λιναρόσπορο στο πιάτο σας

Eίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς λιναρόσπορους στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν δύο τρόποι για να μπορέσετε να τους εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα οφέλη του: Μουλιάστε το βράδυ τους λιναρόσπορους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.

Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι από λιναρόσπορο αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Αντικαταστήστε ένα μέρος του αλευριού που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα αλευριού από λιναρόσπορο και θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.

Πηγή : http://enallaktikidrasi.com/

Add Comment

Click here to post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close