ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Μύθος ο «κανόνας» των 5 δευτερολέπτων

Ο διατροφικός «κανόνας» των πέντε δευτερολέπτων, με τον οποίο δεκαετίες τώρα μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές,  είναι ένας τεράστιος μύθος, προειδοποιούν ειδικοί στις τροφικές δηλητηριάσεις.


Ο κανόνας αυτός πρεσβεύει πως αν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το αρπάξουμε αμέσως (ή μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα), δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως αυτό δεν ισχύει, διότι η ταχύτητα της μόλυνσης εξαρτάται από το είδος του φαγητού που πέφτει στο πάτωμα και τις αποικίες των μικροβίων που υπάρχουν σε αυτό.

Loading...

«Δεν υπάρχει “κανόνας των πέντε δευτερολέπτων”», δήλωσε η κυρία Ρέιτσελ Ουϊλιαμς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας.

«Τα βακτήρια βασίζονται στην υγρασία για να αναπτυχθούν, επομένως οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να μολυνθεί ακαριαία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και η επιφάνεια όπου θα πέσει το φαγητό. Άλλο είναι να πέσει πάνω σε ένα πάτωμα που μόλις απολυμάνθηκε και άλλο στο χώμα».

Στα τρόφιμα που ακαριαία μολύνονται συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα, το κρύο κρέας, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά και κάθε μαγειρεμένη μπουκιά φαγητό, ενώ σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις του FSIC έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου.

Πηγή : Web Only http://tanea.gr/

loading...

Add Comment

Click here to post a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Calendar

Απρίλιος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ   Μαΐ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close